Znamy wiele roślin o prozdrowotnych właściwościach, w tym miętę czy głóg. Nazwy te brzmią o wiele bardziej znajomo, aniżeli np. ashwagandha. Jak się okazuje, roślina ta od tysięcy lat ceniona jest w medycynie ajurwedyjskiej. W Polsce stała się popularna dopiero na przestrzeni ostatnich lat, głównie wśród osób aktywnych. Co takiego kryje w sobie ashwagandha i dlaczego warto dowiedzieć się o niej czegoś więcej?
Ashwagandha – czym jest?
Ta brzmiąca niezwykle egzotycznie i tajemniczo nazwa, to nic innego, jak żeń-szeń indyjski, inaczej zwany witanią ospałą czy wiśnią zimową. Roślina ta należy do rodziny psiankowatych (Solanaceae) i naturalnie występuje głównie w południowo-wschodniej Azji, jednak można ją spotkać również w krajach basenu Śródziemnego, w Afryce i Australii. Jest ona ważnym oraz wyjątkowo cennym ziołem Ajurwedy, czyli tradycyjnego indyjskiego systemu medycznego. Ashwagandha zawiera wiele składników aktywnych, w tym:
- alkaloidy,
- witanolidy,
- flawonoidy,
- saponiny,
- kumaryny.
W lecznictwie wykorzystuje się głównie korzenie ashwagandhy, które mogą występować w postaci wysuszonej i rozdrobnionej na proszek. W takiej formie wchodzi w skład mieszanek ziołowych.
Ashwagandha – 7 korzyści ze spożywania
Istnieje wiele badań, które udowadniają dobroczynne działanie ashwagandhy na zdrowie człowieka. Kluczem do odczucia jej korzystnych właściwości jest przede wszystkim regularność. Zaleca się, aby stosować ją przez około 6-8 tygodni. Jednak, jakie korzyści mogą wynikać ze spożywania ashwagandhy?
Ashwagandha a układ nerwowy
W pierwszej kolejności warto wiedzieć, że żeń-szeń indyjski wspiera pracę układu nerwowego. Jest to najczęstszy powód, dla którego wiele osób chętnie po niego sięga. Przedkłada się to w dużej mierze na korzystny wpływ funkcjonowania mózgu, wspierania zdolności uczenia się oraz koncentracji.
Ashwagandha a układ odpornościowy
Inną, ale równie korzystnie wpływającą na nasze zdrowie zaletą jest wzmacnianie układu odpornościowego. Główną rolę odgrywają tutaj witanolidy, glikowiranolidy czy witanozydy, czyli związki chemiczne o działaniu antybakteryjnym i przeciwnowotworowym. Co więcej, są w stanie wzmocnić odporność organizmu na stres, zwiększając tym samym naszą psychiczną wydolność.
Ashwagandha a jakość snu
Spożywanie ashwagandhy jest w stanie poprawić jakość, a wszystko z uwagi na fakt, iż substancje aktywne w niej zawarte łagodzą niepokój oraz redukują ilość wydzielanego kortyzolu. Świetnym sposobem, który praktykuje się w Ajurwedzie, jest wypicie przed położeniem się do łóżka szklanki mleka z przyprawami oraz sproszkowanym korzeniem ashwagandhy.
Ashwagandha a wątroba
Kolejną, pozytywnie wpływającą na zdrowie właściwością ashwagandhy jest działanie hepatoprotekcyjne, czyli ochronne dla wątroby. Znajdujące się w tej roślinie związki czynne, w tym witanozydy mają działanie odtruwające oraz zabezpieczające przed negatywnymi skutkami działania metali ciężkich.
Ashwagandha a cholesterol
Wiele badań potwierdza, że regularne spożywanie ashwagandhy pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości, czyli tzw. “zły cholesterol”). Co więcej, jest w stanie podnieść poziom HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości, czyli tzw. “dobry cholesterol”), który jest ważny dla naszego zdrowia.
Ashwagandha a poziom cukru we krwi
Jak się okazuje, ashwagandha jest w stanie zmniejszyć poziom cukru we krwi. W badaniach udowodniono, że stosowanie ekstraktu działa nie tylko u osób zdrowych, ale także u tych, ze stwierdzoną hiperglikemią. Zaleca się, aby spożywać ją przez przynajmniej miesiąc, aby zobaczyć efekty.
Ashwagandha a działanie przeciwutleniające
Ashwagandha wyróżnia się działaniem przeciwutleniającym, które opiera się na zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników. Jest to niezwykle ważne, gdyż ich nadmiar w niekorzystny sposób wpływa na organizm człowieka, uszkadzając komórki, materiał genetyczny czy prowadząc do rozwijania się licznych chorób, w tym nowotworów.
Ashwagandha – zastosowanie
Jak widać, ashwagandha ma szerokie spektrum działania. Z uwagi na to przynależy do adaptogenów, czyli roślin o niezwykłym, normalizującym wpłynie na organizm ludzki. Wpływa na biochemię, fizjologię, enzymy i hormony, a także wzmacnia organizm zarówno w sposób fizyczny, jak i psychiczny. Z uwagi na to, ashwagandha może być stosowana w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w tym, cukrzycy, nowotworów, depresji oraz chorób krążenia. Jej działanie uspokajające wykorzystuje się w celu zwalczania lęku, ataków paniki, zmęczenia i bezsenności indukowanej stresem. Równie skutecznie zwalcza neurastenię. Coraz częściej jest polecana sportowcom, gdyż przyjmowana przed treningiem może zwiększać siłę oraz wytrzymałość fizyczną, a także poprawić napięcie mięśniowe czy dodać energii. Pamiętajmy jednak, że jak wiele roślin o właściwościach prozdrowotnych mają także przeciwwskazania. Nie zaleca się, aby ashwagandha była stosowana przez kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci. Osoby, które przyjął leki nasenne, uspokajające i przeciwlękowe powinny zachować ostrożność i skonsultować przyjmowanie preparatów z żeń-szeniem indyjskim z lekarzem lub farmaceutą.
Korzyści ze stosowania żeń-szenia indyjskiego jest wiele, wystarczy tylko prawidłowo go spożywać. Pamiętajmy, że kluczowa jest tutaj regularność oraz cierpliwość, gdyż pierwsze efekty mogą być widoczne dopiero po pewnym czasie.