Witaminy stanowią niskocząsteczkowe związki organiczne. Ich obecność w naszym organizmie jest niezwykle ważna, gdyż pełnią rolę biokatalizatorów licznych procesów metabolicznych w komórkach. Bez nich tak naprawdę nie jest możliwe prawidłowe funkcjonowanie. Właśnie dlatego warto zwracać uwagę na ich odpowiednią ilość w naszej diecie, którą wspomóc można dodatkowo suplementami. Najczęściej zażywa się witaminę D3 wraz z K2 – dowiedz się dlaczego.
Witamina D3 – dlaczego jest niezbędna?
Witamina D3, czyli inaczej cholekalcyferol, to niezbędny i często deficytowy związek w naszym organizmie. Stanowi ona jedną z czterech witamin, które są rozpuszczalne oraz wchłaniane przez cząsteczki tłuszczu, umożliwiające im przedostanie się przez jelito cienkie. Istnieją dwa sposoby jej dostarczania — poprzez spożywany pokarm lub też syntezę w skórze pod wpływem słońca. Jednak często zalecana jest suplementacja, gdyż nasza dieta jest uboga w pokarmy bogate w witaminę D3, takie jak tłuste ryby morskie czy produkty mleczne. Również wiąże się to z faktem, że zmniejszamy czas ekspozycji na słońcu, utrudniając tym samym jej syntezę w skórze. Zatem dlaczego warto suplementować witaminę D3?
Przede wszystkim jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w tym układu:
- mięśniowego,
- hormonalnego,
- immunologicznego,
- nerwowego.
Nie zapominajmy również o jej pozytywnym wpływie na układ kostny dzieci oraz zapobieganiu demineralizacji kości, która najczęściej zaczyna się w podeszłym wieku. Niedostateczna podaż witaminy D3 może skutkować licznymi konsekwencjami zdrowotnymi, do których zaliczyć można przede wszystkim choroby związane z infekcjami, cukrzycę czy nadciśnienie.
Witamina K2 – jakie jest jej działanie?
Witamina K2, czyli inaczej menachinon, jest produkowana przez bakterie znajdujące się w naszych jelitach. Jej źródłem jest również mięso, jaja czy przetwory mleczne. Związek ten posiada szerokie spektrum działania, gdyż bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, reguluje gospodarkę wapniową oraz zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia. Jednak przede wszystkim bierze udział w metabolizmie kostnym, który obejmuje liczne procesy kościotwórcze. Jest zalecana przede wszystkim w leczeniu:
- osteoporozy,
- złamań kości,
- miażdżycy naczyń.
Wydawać by się mogło, że skoro witamina K2 jest syntetyzowana w naszych jelitach oraz dostarczana wraz z produktami spożywczymi, to nie wymaga suplementacji. Czy to jednak prawda? Otóż okazuje się, że warto ją podawać doustnie noworodkom, które nie mają jeszcze wykształconej flory bakteryjnej jelit. U dorosłego człowieka zaleca się ją przede wszystkim w przypadku długotrwałej antybiotykoterapii lub chorób układu trawiennego (zwłaszcza jelit czy wątroby). Niedobór tej witaminy przyczynić się może do problemów z krzepnięciem czy zwiększonej łamliwości kości.
Połączenie D3 i K2, czyli dlaczego warto suplementować je łącznie
Coraz więcej preparatów na rynku zawiera w sobie połączenie witaminy D3 i K2, tylko co daje to połączenie? Okazuje się, że zestawienie tych dwóch witamin przyczynia się przede wszystkim do:
- zwiększenia odporności organizmu,
- zapobiegania chorobom tętnic i żył,
- zmniejszania częstotliwości występowania osteoporozy,
- zwiększania gęstości kości,
- zapobiegania chorobom serca.
Działanie tych substancji wydaje się podobne, jednak dopiero stosowanie ich razem może wykazać realny wpływ na nasz organizm. Ich wspólna obecność w odpowiednim stężeniu, którą zapewnia suplementacja, jest niezwykle ważna, ponieważ niedobór jednej przekłada się na działanie drugiej. Każdy z nas powinien rozważyć ich zażywanie, niezależnie od wieku. Zwłaszcza rodzice powinni pamiętać o tym, aby podawać je dzieciom oraz młodzieży, gdyż umożliwiają one prawidłowy rozwój i zwiększają gęstość kości. Również kobietom w ciąży zaleca się suplementować te witaminy, a wszystko z uwagi na zdrowie maluszka i zmniejszenie ryzyka późniejszego wystąpienia astmy czy osteoporozy.
Jak widać, suplementacja witaminy D3 powinna być łączona z witaminą K2 – w jednym preparacie lub osobno. Ich odpowiednie stężenie w naszym organizmie w pozytywny sposób wpływa na ogólny stan zdrowia, a także zapobiega rozwijaniu się wielu chorób.