Prawidłowa dieta podczas ciąży jest niezbędna dla zdrowia kobiety i dziecka. Należy zwrócić szczególną uwagę na to, co spożywa się w ciągu dnia, w jakich ilościach i jakie składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obojga. Przeczytaj artykuł, by dowiedzieć się, jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta dla ciężarnej.
Jakie składniki są niezbędne podczas ciąży?
Dostarczanie sobie i dziecku odpowiedniej ilości niezbędnych składników powinno być sprawą priorytetową dla przyszłej mamy. Wszelkie pytania i wątpliwości trzeba konsultować z lekarzem, by płód rozwijał się prawidłowo. Do składników, których odpowiednia ilość jest kluczowa podczas ciąży, należą:
- kwas foliowy – powinien być suplementowany do końca pierwszego trymestru. Często zaleca się przyjmowanie go przed ciążą, około 6 miesięcy przed zapłodnieniem oraz podczas laktacji. Jest on kluczowy w prawidłowym kształtowaniu się układu nerwowego i minimalizuje ryzyko wad cewy nerwowej. W przypadku rozwoju ciąży bliźniaczej, należy zwiększyć dawkę;
- cynk – jego zbyt mała ilość może hamować rozwój płodu i być przyczyną wad;
- żelazo – zalecane po 8. tygodniu ciąży, zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości u dziecka, a jego zbyt mała ilość może wywołać przedwczesny poród;
- magnez – powoduje mniejszą częstotliwość skurczów brzucha. Należy przyjmować go również w okresie karmienia piersią;
- witamina A – wpływa korzystnie na cerę i wzrok, jednak trzeba uważać, by jej nie przedawkować. Ciężarne powinny uważać na kosmetyki z retinolem, ponieważ jest on wchłaniany przez skórę. Jej zbyt duża ilość może powodować wady czaszki i serca. Zapotrzebowanie na tę witaminę rośnie u kobiet karmiących piersią;
- witamina E – jej celem jest ochrona błon komórkowych oraz zminimalizowanie ryzyka zachorowania na miażdżycę. U wcześniaków często zauważa się zbyt małą ilość tej witaminy;
- jod – choć nie jest to powszechnie znane, to jego niedobór może być przyczyną zaburzeń psychomotorycznych oraz ADHD. Brak tego elementu może zwiększyć ryzyko poronienia. Należy go suplementować również w okresie laktacji;
- witamina D3 – jej niedobór może skutkować zaburzeniami w układzie kostnym. Zaleca się codzienną suplementację dorosłym, (w tym ciężarnym i kobietom karmiącym),
- wapń – wzmacnia kości oraz może łagodzić skurcze macicy. Zapotrzebowanie na ten składnik rośnie w II i III trymestrze ciąży, a również podczas karmienia.
Jeśli rutynowe badania krwi wykażą niedobór innych witamin i minerałów, należy zgłosić się do lekarza prowadzącego. Nie powinno się wprowadzać suplementacji, bez uprzedniej konsultacji z fachowcem.
Najważniejsze zasady diety w ciąży
Większość składników można dostarczać organizmowi, dzięki dobrze zbilansowanym i różnorodnym posiłkom. Dieta powinna być urozmaicona, aby uniknąć niedoborów, jak również nadmiaru niektórych składników. Kobieta ciężarna powinna odżywiać się regularnie, spożywać około 5-6 posiłków, w równych odstępach czasowych. Ważne jest również dostarczanie odpowiedniej ilości płynów, w tym czystej wody. Wspomoże to pracę nerek i usuwanie toksyn z organizmu. Ciężarne powinny spożywać dużo warzyw i owoców – produkty bogate w błonnik pokarmowy ulżą w nieprzyjemnych zaparciach. Najważniejszym posiłkiem powinno być obfite śniadanie, które da kobiecie energię na cały dzień. Produkty powinny być dobre jakościowo, nie zawierać zbędnej chemii i nie być przetworzone. Należy unikać soli, surowego mięsa, produktów z niepasteryzowanego mleka. Przed jakimkolwiek posiłkiem trzeba umyć ręce, aby zmniejszyć ryzyko przedostawania się do organizmu bakterii. Powinno się pamiętać, że to co kobieta w ciąży spożywa, ma już wpływ nie tylko na nią, ale również na drugiego człowieka, rosnącego w jej brzuchu.
Błędy dietetyczne kobiet w ciąży
Mimo tego, że kobiety w ciąży starają się dbać o siebie i o swoją dietę, często zdarza im się popełniać drobne błędy. Wynikają one zazwyczaj z braku wiarygodnych informacji o sposobie żywienia w tym okresie. Mogą być też spowodowane stresem lub pracą w czasie ciąży i wynikającym z tego brakiem czasu. Błędne nawyki mogą być przyczyną niedoborów i złego samopoczucia, dlatego należy zwrócić na to szczególną uwagę. Do najczęstszych błędów zalicza się spożywanie bardzo tłustego jedzenia, brak regularnych posiłków, duża ilość słodyczy lub picie mocnej kawy i herbaty. Należy też pamiętać, że nawet minimalna ilość alkoholu, choćby w postaci pół lampki wina do obiadu, jest niezwykle szkodliwa dla płodu. Substancja ta powoduje szkody podczas formowania się organów dziecka i może być czynnikiem wywołujących chemiczne mikrouszkodzenia nerwu wzrokowego oraz w ośrodkowym układzie nerwowym.
Posiadanie podstawowej wiedzy na temat tego, jak powinna wyglądać dieta, regularne badania oraz suplementacja ułożona przy pomocy lekarza, pozwoli kobiecie ciężarnej cieszyć się tym okresem i pozostać zdrową.