Dieta, podczas leczenia nowotworu, jest niezwykle ważna i powinna dostarczać wycieńczonemu organizmowi, wszelkich niezbędnych składników, pomagających w walce z chorobą. Przeczytaj artykuł, by dowiedzieć się, jak powinno wyglądać żywienie u osób z nowotworem.
Rola diety u osób z nowotworami
Osobom, zmagającym się z chorobami nowotworowymi, często towarzyszą mdłości oraz wymioty, biegunki i zaparcia. Dokuczają im również trudności w połykaniu, odczuwają zmiany smaku i zapachu jedzenia oraz cierpią na kacheksję nowotworową – jest to zespół zaburzeń metabolicznych, powodujący znaczny spadek masy ciała. Oprócz tego, obserwuje się też u nich pogorszenie nastroju, depresje i napady lękowe. To skutecznie obniża apetyt i chęć utrzymywania zdrowej diety. Jednak dobrze zbilansowany jadłospis odgrywa znaczącą rolę podczas choroby. Ma za zadanie pomóc cierpiącemu w utrzymaniu prawidłowej wagi i uzupełniać wszelkie niedobory w organizmie. Jedzenie daje siłę i energię w walce z chorobą, wspiera układ odpornościowy oraz ma na celu poprawę samopoczucia. Przy zaawansowanym stadium nowotworu, odpowiednia dieta może zmniejszać odczuwanie nieprzyjemnych skutków ubocznych i przynosić ulgę.
Co powinna zawierać dieta u pacjentów onkologicznych?
Dieta powinna być przede wszystkim zbilansowana. Musi być bogata w składniki odżywcze, dawać energię i spełniać zapotrzebowanie osoby chorej. Przebieg i rozwój chorób nowotworowych jest bardzo indywidualny, dlatego jadłospis powinien być dopasowany do konkretnego przypadku. Pod uwagę należy wziąć rodzaj choroby, jej stadium, wiek cierpiącego oraz stosowane metody leczenia. Posiłki powinny być smaczne, a jedzenie sprawiać przyjemność, pomimo bólu fizycznego i psychicznego. W diecie, bardzo ważna jest podaż białka. Zapotrzebowanie osoby chorej na ten makroskładnik, jest prawie dwukrotnie większe niż u zdrowego człowieka. Według wytycznych POLSPEN (Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu) pacjentom onkologicznym zaleca się dietę, która zawiera:
- 35%-50% energii z węglowodanów;
- 30%-50% energii z tłuszczów;
- 15-20% energii z białka.
Ponadto, chorym doradza się jedzenie mniejszych porcji, ale częściej. Dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, białko oraz produkty mleczne. Źródłem białka mogą być ryby, jajka, tofu, strączki czy chude mięso. Osoba cierpiąca na nowotwór, powinna pić również dużo wody (zgodnie z jej zapotrzebowaniem). Dobrym pomysłem będzie przyrządzanie posiłków lekkostrawnych, np. gotowanych na parze, doprawionych ziołami. Warto spożywać zdrowe tłuszcze roślinne, w postaci nasion, orzechów czy olejów. Przygotowując posiłki dla chorego, zadbaj, aby produkty miały dobry skład, a zapach nie był zbyt intensywny i nie odstraszał. Dostosuj konsystencje do kondycji cierpiącego – jeśli ma problem z przełykaniem, dobrą alternatywą będzie zblendowane jedzenie lub kremy. Oprócz standardowego jedzenia, możesz podawać mu żywność przeznaczenia medycznego, np. koktajle, które znajdziesz w aptece lub specjalistycznych sklepach.
Czego chorzy na nowotwór powinni unikać?
Osoby chore oraz ich opiekunowie, często popełniają błędy w żywieniu, co odbija się na ich leczeniu. Cierpiący na nowotwory powinni unikać przetworzonych produktów, surowego i czerwonego mięsa oraz cukru i soli. Wykluczone są również używki, które osłabiają organizm. Jeśli chory skarży się na dolegliwości żołądkowe i jelitowe, należy usunąć z jadłospisu szkodliwe produkty. Jednak stosowanie wszelkich diet eliminacyjnych, bez potrzeby oraz bez uprzedniej konsultacji ze specjalistą, również nie jest zalecane. Niestety częstą konsekwencją nieprawidłowego jedzenia jest niedożywienie. Może być bardzo niebezpieczne dla pacjentów onkologicznych i znacznie wpływać na ich śmiertelność. Dlatego, w razie jakichkolwiek obaw i niepewności, warto udać się do lekarza lub dietetyka.
Okres leczenia nowotworów to bardzo trudny czas dla chorego oraz jego bliskich. Mimo częstej rezygnacji i złego samopoczucia pacjenta, warto zapewnić mu odpowiednią dietę, która może wspomóc terapię.