Przy problemach z tarczycą bardzo ważną rolę odgrywa dieta, która zarówno za zadanie łagodzić objawy choroby jak i również pomóc utrzymać nam prawidłową masę ciala. Co jeść, a czego unikać? Zapraszamy do lektury!
Dieta przy tarczycy: dlaczego jest ważna?
Na samym początku, zanim przejdziemy do kwestii związanych z odpowiednią dietą powinniśmy zwrócić uwagę na różnice, występujące pomiędzy nadczynnością tarczycy, niedoczynnością, czy też chorobą Hashimoto. Pierwszy ze wspomnianych problemów jest wynikiem nadmiernej produkcji hormonów tarczycy. Wśród charakterystycznych objawów wskazuje się między innymi nadmierne pobudzenie, a także znaczną utratę wagi. W przypadku niedoczynności wiele osób zmaga się z kolei ze zwiększeniem masy ciała. Wiąże się to z niewystarczającym poziomem hormonów tarczycy, co może prowadzić do zaburzeń metabolizmu, lecz również być źródłem złych nawyków żywieniowych. Z kolei Hashimoto to choroba autoimmunologiczna, która przyjmuje postać przewlekłego zapalenia tarczycy. Objawy są bardzo różne, jednak często jest to pojawienie się dodatkowych kilogramów czy przewlekła senność oraz zmęczenie. Dlaczego dieta jest tak ważna? Przede wszystkim na ona wspomagać leczenie i w pozytywny sposób oddziaływać na naszą gospodarkę hormonalną, lecz także jej zadaniem jest ustabilizowanie naszej wagi.
Dieta przy niedoczynności tarczycy
Jak już zostało wspomniane, osoby borykające się z niedoczynnością tarczycy często zmagają się ze zwiększaniem się masy ciała, dlatego wdrożenie odpowiedniej diety może okazać się tutaj pomocne. Bardzo ważne jest spożywanie 4-5 posiłków w regularnych odstępach czasowych: lepsze są mniejsze porcje jedzone po prostu częściej. Konieczne jest spożywanie jodu, który reguluje wytwarzanie hormonów tarczycy. Między innymi dlatego chorzy nie powinni przejadać się soją, z tego względu, że ogranicza ona wchłanianie wskazanego pierwiastka. Kłopoty z jego przyswajaniem powodują również kalafior, brokuły, brukselka czy rzodkiew (zaliczane do roślin krzyżowych). A co jeść? Warto jest stawiać między innymi na ryby morskie, a także owoce morza, z tego względu, że te bogate są właśnie w jod. Jeśli chodzi o węglowodany najlepiej jest wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, które pomagają utrzymać poziom cukru we krwi na mniej więcej stałym poziomie. Ważne są również składniki nienasycone w kwasy tłuszczowe oraz białko, które najlepiej jest dostarczać z przetworów mlecznych czy chudego mięsa.
Co jeść przy nadczynności tarczycy?
Sytuacja inaczej wygląda przy nadczynności tarczycy, kiedy musimy dostarczać sobie więcej kalorii. Mówi się, że powinno się jeść wtedy nawet 7 posiłków dziennie. Zaleca się tutaj unikanie między innymi kofeiny, szczególnie jeśli chory zmaga się z nadmiernym pobudzeniem. Należy także zrezygnować z ciężkostrawnych posiłków. A czego potrzebują zmagający się ze wspomnianym problemem? Wskażmy chociażby witaminę A, B1 czy C, które dostarczymy sobie poprzez jedzenie papryki, pomidorów, natki pietruszki czy też produktów zbożowych. Białko, podobnie jak w przypadku niedoczynności powinniśmy czerpać z przetworów mlecznych, chudego mięsa i jaj. Ważną rolę pełnią też antyoksydanty, które wzmocnią nasz układ immunologiczny. Ich dobrym źródłem są różnego rodzaju oleje, kiełki, orzechy, a także szereg warzyw, na przykład marchew, biała i czerwona kapusta, brokuły, a także szpinak i szczaw.
Hashimoto, a prowadzona dieta
Również w przypadku choroby Hashimoto, która dla lekarzy wciąż stanowi dużą zagadkę, istotne jest, aby prowadzić zbilansowaną dietę. Warto jest do niej wdrożyć chociażby produkty bogate w błonnik. Wskażemy tutaj owoce jak banan czy jabłko, pełnoziarniste pieczywo, a także szereg warzyw (np. marchew, buraki). Uważać niestety musimy jeśli chodzi o źródła białka, ponieważ Hashimoto często towarzyszy nietolerancja laktozy. Ważną kwestią są również tak zwane goitrogeny, które pozytywnie wpływają na odporność osób z Hashimoto. Wśród ich źródeł mówi się o kalafiorze, kapuście pekińskiej, jarmużu czy gruszkach. Czego unikać? Wymieńmy na przykład lecytynę sojową, soję, pomidor, paprykę czy alkohol. Zaleca się także rezygnację z glutenu.
Dieta odgrywa bardzo ważną rolę w walce z chorobą. Jeśli jednak mamy wątpliwości, co do tego co jeść warto jest skonsultować się z lekarzem, który bez wątpienia nam pomoże.