Odpowiednia dieta oraz dostarczane do organizmu składniki odżywcze, a także mikroelementy i makroelementy mają znaczący wpływ na nasz organizm. Wśród nich wymienić można znane wszystkim kwasy omega-3, które wyróżniają się szczególnym działaniem. Jednak czy wiemy, czym one tak naprawdę są, w jakich pokarmach można je znaleźć oraz jak często suplementować?
Czym są kwasy omega-3?
W diecie każdego z nas powinny znaleźć się tłuszcze, gdyż dostarczają one energię oraz są niezbędne do przyswajania witamin, takich jak A, D, E i K – jednak nie jest to ich jedyna funkcja. Szczególnie warto dowiedzieć się więcej o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3, gdyż w korzystny sposób wpływają na zdrowie, a jak się okazuje, nasza dieta jest w nie niezwykle uboga. Wynika to z faktu, że w jadłospisie coraz rzadziej uwzględniane są produkty bogate w te substancje, przez co bardzo często zaleca się dodatkową suplementację. Jest to ważne, gdyż kwasy omega-3 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które muszą zostać dostarczone do organizmu, gdyż nie jesteśmy w stanie ich syntetyzować. Do kwasów omega-3 zaliczamy:
- kwas linolenowy,
- kwas eikozapentaenowy,
- kwas dokozaheksaenowy.
Kwasy omega-3 – jak oddziałują na organizm?
Nie da się zaprzeczyć, że kwasy omega-3 wykazują właściwości, które w korzystny sposób wpływają na nasze zdrowie. Dlaczego? Przede wszystkim są wspomagają odporność przeciwnowotworową. Dotyczy to przede wszystkim raka piersi, okrężnicy czy prostaty. Ich pozytywne działanie można również przełożyć na wspomaganie pracy mózgu. Ułatwia to zapamiętywane, zachowanie koncentracji, a także procesy myślenia czy rozumienia.
Między innymi dlatego osoby uwzględniają je w swojej diecie lub suplementujące rzadziej chorują na Alzheimera. Kwasy omega-3 wchodzą w skład siatkówki oka, dzięki czemu ich spożywanie oraz suplementowanie jest w stanie poprawić wzrok oraz zapobiec między innymi zwyrodnieniom plamki żółtej. Dodatkowo wpływają w pozytywny sposób również na pracę serca, skórę, stawy i kości. Kwasy omega-3 są ważne dla każdego człowieka, jednak szczególnie pamiętać o nich powinny kobiety w ciąży. Umożliwi to prawidłowe kształtowanie się, a także pracę mózgu płodu. Z uwagi na ich korzystny wpływ na układ nerwowy powinny być również suplementowane przez wciąż uczące się dzieci.
Czym grozi niedobór kwasów omega-3?
Wielu specjalistów twierdzi, że kwasy omega-3 są jednymi z najbardziej deficytowych tłuszczy w naszej diecie. Są one dostarczane wraz ze spożywaniem odpowiednich produktów, a ich niedobór w dużej mierze spowodowany jest wysoko przetworzoną żywnością. Aby utrzymać ich prawidłowy poziom wystarczy tylko zmienić dietę na zdrowszą lub wspomóc się suplementami. Zbyt niska zawartość kwasów omega-3 w naszym organizmie może objawiać się na wiele sposobów, w tym poprzez:
- alergie,
- obniżoną odporność,
- zaburzenia koncentracji i pamięci,
- miażdżycę,
- suchą skórę oraz łamliwe włosy.
Gdzie szukać kwasów omega-3?
W pierwszej kolejności kwasów omega-3 warto szukać w:
- rybach (np. łosoś, makrela, sardynki, pstrąg, śledź, karp czy mintaj),
- skorupiakach (np. krewetkach, małżach czy ostrygach),
- algach (np. spirulina, chlorella),
- migdałach,
- orzechach włoskich,
- olejach roślinnych (np. rzepakowy, lniany czy oliwa z oliwek).
W przypadku ryb wybieraj małe okazy, gdyż żyją one krócej i przez ten czas nie skumulowało się w nich dużo metali ciężkich, co jest dla nas o wiele zdrowsze oraz bardziej korzystne. Warto również postawić na sprawdzone miejsca połowu, a także prawidłowe przygotowanie. Dodając wyżej wymienione produkty na stałe do swojego jadłospisu nie musimy martwić się o negatywne konsekwencje związane z niedoborem kwasów omega-3. Nie zapominajmy również o dodatkowej suplementacji! Zaleca się, aby przyjmować 1g na dobę, co można przełożyć na dwukrotne spożywanie ryb w ciągu tygodnia. Kobietom w ciąży oraz rozwijającym się dzieciom zaleca się nawet 1,5 g, gdyż ich zapotrzebowanie jest większe.
Prawidłowy poziom kwasów omega-3 w naszym organizmie może w pozytywny sposób przełożyć się na zdrowie. Ich obecność usprawnia funkcjonowanie tkanek, a także chroni przed rozwojem wielu chorób. Z uwagi na to warto o każdej porze roku zwracać większą uwagę na produkty zawierające kwasy omega-3 oraz rozważyć ich suplementację.