W dzisiejszych czasach coraz więcej osób nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznej, intensywnej i mocnej kawy. Stawia na nogi niejednego pracownika oraz ucznia. Szacuje się, że każdy z nas zna na jej temat kilka faktów. Niestety – niektóre z nich są szeroko rozpowszechnionym mitem. Zatem, co warto wiedzieć o kawie, którą wielu z nas uwielbia?
Kawa – co warto o niej wiedzieć?
Napój mędrców i bogów, czyli kawa, to podstawowy element każdego dnia dla wielu osób. Sporządza się ją z palonych i zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. W skład kawy wchodzi przede wszystkim:
- kofeina,
- kwasy fenolowe,
- kwasy organiczne,
- związki mineralne, w tym żelazo, cynk, mangan, magnez czy jod,
- witaminy, w tym kwas foliowy, witamina E oraz witaminy z grupy B.
A jak zaparzyć dobrą kawę? W pierwszej kolejności ustalamy temperaturę wody – nie powinna ona wynosić więcej niż 92-96°C. W domowych warunkach oznacza to, że zagotowaną wodę warto studzić ok. 20-30 sekund i po tym czasie powinna być idealna do zaparzenia. Drugą kwestią jest woda – powinna być najwyższej jakości, czyli niezbyt twarda oraz pozbawiona takich minerałów, jak chlor, żelazo czy sód, które niekorzystnie wpływają na proces parzenia. A dlaczego warto w ogóle regularnie pić kawę?
Kawa – właściwości i zastosowanie
Coraz więcej osób zachwyca się licznymi właściwościami, jakimi charakteryzuje się wysokiej jakości filiżanka kawy. Jak się okazuje wartą ją pić z uwagi na fakt, iż:
- obniża poziom stresu, sam jej zapach większość osób odpręża, a zawarte substancje działają stymulująco na nasz mózg,
- poprawia potencję, gdyż działa jak afrodyzjak,
- zmniejsza ryzyko depresji – poprawia nastrój oraz podnosi poziom serotoniny i dopaminy,
- poprawia krążenie krwi, ponieważ pozytywnie oddziałuje na pracę serca i naczyń krwionośnych,
- spala tłuszcz, gdyż odgrywa istotną rolę w procesie przemiany materii,
- zawiera antyoksydanty, przez co niszczy wolne rodniki odpowiadające za m.in. procesy starzenia.
Kawa kojarzy nam się jedynie ze zmielonymi ziarnami, które zaparzamy i pijemy. Jednak to nie jest jej jedyne zastosowanie! Możemy ją wykorzystać jako pochłaniacz nieprzyjemnych zapachów z lodówki oraz zamrażalnika, a także odświeżacz powietrza. W kuchni możemy wykorzystać ja jako środek do szorowania, np. przypalonego tłuszczu. Dodatkowo idealnie sprawdzi się jako jedne ze składników domowego peelingu!
Największe mity na temat kawy
Na przestrzeni lat powstało wiele mitów na temat kawy. Jedne z nich zostały logicznie wyjaśnione, a inne wciąż pojawiają się w naszym społeczeństwie. Warto zatem wiedzieć, że do największych mitów na temat kawy zalicza się stwierdzenie, że:
- kawa przyczynia się do powstawania nadciśnienia i chorób układu sercowo-naczyniowego – nie każdy wie, że pita z umiarem, mała i czarna znacząco zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej czy udaru, a wszystko to dzięki kofeinie i kwasie chlorogenowym,
- kawa odwadnia, wypłukuje magnez i wapń – jak się okazuje, kawa działa moczopędnie, aczkolwiek jednocześnie dostarcza nam wody, w końcu to napój bazujący na niej i podobnie jest z magnezem, gdyż wypłukuje go, ale jest jednocześnie jego źródłem,
- picie kawy uzależnia – zawarta w kawie kofeina pobudza nas do działania, ale nie wpływa na obszar mózgu odpowiedzialny za uzależnienie,
- kawa pomaga wytrzeźwieć – picie kawy nie wpływa na metabolizm alkoholu, a co więcej, nie zaleca się mieszania jej z alkoholem, gdyż łatwiej o przedawkowanie,
- picie kawy jest niezdrowe – należy zaznaczyć, że kawa pita z umiarem, zwłaszcza jeśli chodzi o cukier czy śmietankę, jest zdrowa – w końcu zawiera liczne substancje biologicznie aktywne, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Potwierdzone fakty na temat kawy
Było o mitach, to teraz czas na mało znane fakty odnośnie picia kawy. Jak się okazuje, nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że:
- picie kawy jest dozwolone w ciąży, ale tylko za zgoda lekarza i z zachowaniem bezpiecznego limitu, czyli około 200 mg na dobę,
- kawa zwiększa koncentrację, gdyż zawarta w niej kofeina działa pobudzająco i stymulująco,
- kawa ma mało kalorii, gdyż napój sam w sobie ma zaledwie 1-2 kcal w 100 ml, a większość nadprogramowych kcal wynika z dodanego mleka, cukru czy śmietanki,
- kawę można przedawkować, gdyż dorosły człowiek może spożyć do 400 mg na dobę, czyli około 3-5 filiżanek, natomiast powyżej 500 mg na dobę jest już uznawane za przedawkowanie,
- kawa sprzyja odchudzaniu, gdyż wykazuje działanie termogeniczne i wpływa na przyspieszenie tempa przemiany materii, jednak warto wówczas zrezygnować z takich dodatków, jak cukier czy mleko.
Jak się okazuje, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie korzyści płyną z regularnego spożywania wysokiej jakości kawy. W tym artykule rozwiano również kilka najczęściej powielanych mitów oraz przedstawiono potwierdzone fakty na jej temat.