Do prawidłowego funkcjonowania potrzebujemy różnych substancji odżywczych, w tym białka, tłuszczy i węglowodanów, a także witaminy i minerały. Wszelki sposób na ich ograniczenie w sposób kontrolowany uznaje się za dietę, która na celu ma polepszenie stanu zdrowia lub zredukowania masy ciała. W dzisiejszych czasach coraz większą popularnością cieszy się dieta keto lub też ketogeniczna. Wszystko z uwagi na fakt, iż jest promowana nie tylko jako sposób na odchudzanie, ale także jako dobre rozwiązanie przy wielu problemach zdrowotnych.
Dieta keto – czym się wyróżnia?
Coraz częściej słyszymy o diecie ketogenicznej, jednak czy wiemy, na czym polega? Otóż jest to sposób odżywiania wyróżniający się ograniczeniem węglowodanów do minimum, a zwiększeniem spożywania tłuszczu. Wówczas dla organizmu to one stają się głównym źródłem energii, co prowadzi do powstawania stanu ketozy, czyli zwiększenia stężenia ciał ketonowych we krwi. Pierwotnie dieta ketogeniczna została opracowana dla osób cierpiących na epilepsję w celu skutecznego minimalizowania objawów tego schorzenia. Ograniczenie glukozy sprawia, że neurony nie są tak pobudzone, a napady padaczkowe występują znacznie rzadziej. Równie korzystne skutki wykazuje w leczeniu, chociażby Alzheimera czy Parkinsona. Niestety, dieta ta nie jest zalecana osobom z problemami z:
- nerkami,
- wątrobą,
- tarczycą.
Zwiększenie podaży tłuszczu w posiłku ma swoje wady i zalety. Jak zatem wygląda dieta keto oraz jakie produkty możemy jeść, a czego powinnyśmy unikać?
Co jeść na diecie ketogenicznej?
Według naczelnej zasady diety ketogenicznej powinniśmy spożywać tłuszcz, aby móc go spalać. Składnik ten może być dostarczany z różnych źródeł, w tym między innymi z:
- mięsa,
- oliwy z oliwek,
- oleju kokosowego,
- jajek,
- orzechów.
W celu przestrzegania diety ketogenicznej należy również zwrócić uwagę na udział węglowodanów w danych warzywach. Dopuszcza się tutaj, chociażby awokado, pomidory, cukinię, paprykę czy ogórki zielone. A czego powinniśmy unikać, będąc na diecie ketogenicznej? Przede wszystkim źródeł węglowodanów, co oznacza, że jesteśmy zmuszeni zrezygnować ze słodyczy oraz napojów gazowanych, produktów zbożowych (np. kasz, chleba, makaronu) czy też warzyw strączkowych i skrobiowych (np. ziemniaki).
Przykładowy jadłospis
Zdrowe odżywianie, to świadome wybieranie produktów, a także przygotowywanie i spożywanie posiłków. Przechodząc na dietę ketogeniczną musimy liczyć się z drastyczną zmianą naszego jadłospisu poprzez wykluczenie sporej ilości węglowodanów. Jak zatem skomponować smaczną potrawę? Oto przykładowy jadłospis:
- śniadanie – jajecznica na boczku z pomidorami koktajlowymi, naleśniki z mięsem, omlet z boczkiem i serem żółtym,
- lunch – jogurt naturalny z garścią orzechów, orzechy z bitą śmietaną (bez cukru), koktajl mleczny z mleka kokosowego i nasionami chia,
- obiad – polędwica wieprzowa z warzywami, pieczona karkówka z kapustą, smażona pierś z kurczaka ze szpinakiem,
- podwieczorek – sałatka z awokado, gotowane brokuły z sosem jogurtowo-ziołowym, kilka kabanosów z pomidorem,
- kolacja – sałatka z tuńczykiem i gotowanym jajkiem, pieczony łosoś, zupa włoska z klopsikami i warzywami.
Dieta keto – wady i zalety
Dieta ketogeniczna dla wielu z nas wydaje się niezwykle atrakcyjna. W końcu wyróżnia się licznymi zaletami, wśród których znaleźć można korzyści zdrowotne, takie jak:
- zmniejszenie częstotliwości występowania migreny,
- zminimalizowanie ryzyka powstawania cukrzycy,
- wycofanie objawów cukrzycy typu II i insulinooporności,
- hamowanie procesów nowotworowych,
- wyrównanie ciśnienia krwi,
- obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL),
- wspomaganie pracy układu nerwowego,
- zwiększenie efektywności pracy,
- redukowanie uczucia zmęczenia.
Ponadto, główną zaletą diety ketogenicznej jest spadek tkanki tłuszczowej, co dodatkowo usprawnia pracę całego organizmu. Jej stosowanie przekłada się na zmniejszenie uczucia głodu, co w pierwszej kolejności pomaga zrzucić nadprogramowe kilogramy, a następnie pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Warto również zaznaczyć, że w ciągu pierwszych miesięcy stosowanie tej diety lepiej się czujemy – jesteśmy pełni energii i cieszymy się dobrym samopoczuciem. Niestety, dieta ketogeniczna ma również swoje wady. Przede wszystkim dla wielu osób dużym problemem jest przestrzeganie restrykcyjnych zasad – w końcu nie każdemu smakuje, np. kawa czy herbata bez cukru. Ogromną trudność stanowi prawidłowe komponowanie wysokotłuszczowych posiłków, w których uwzględnia się niską zawartość węglowodanów. W końcu prawdopodobnie od tej pory podstawą niemal każdego posiłku był chleb, kasza czy ziemniaki. Z uwagi na to uznaje się, że wykształcenie odpowiednich nawyków żywieniowych może za długo trwać, wymagać silnej woli i dużego samozaparcia. Wadą diety ketogenicznej jest także niska zawartość witamin oraz minerałów, które należy dodatkowo suplementować.
Ludzie od wieków stosują zróżnicowane diety odchudzające. Jednak nie da się zaprzeczyć, że dieta keto przynosi wiele korzyści, zwłaszcza dla zdrowia. Wiąże się ona z radykalną zmianą sposobu żywienia, dlatego przed jej rozpoczęciem warto skonsultować się z lekarzem.