Coraz więcej osób zmaga się z problemami wynikającymi z wszelkich alergii pokarmowych. Objawy nietolerancji mogą być lekkie, natomiast w wielu przypadkach pojawiają się w formie wstrząsu anafilaktycznego. Przedstawiamy 10 najpopularniejszych alergenów, których część osób powinna unikać.
Jajka
Białka jaj (szczególnie kurzych) są silnym alergenem. Objawy można zauważyć głównie u małych dzieci, natomiast sama tolerancja może rozwijać się aż do wieku szkolnego. Jak w wielu przypadkach bywa, im mniej przetworzony jest produkt, tym większy ma potencjał alergizujący – właśnie z tego powodu najbardziej uporczywe reakcje można zauważyć po zjedzeniu jajka na miękko lub majonezu.
Mleko
Alergia na białka mleka jest zdecydowanie najczęściej występującą alergią pokarmową. Niemal każdy ma w swoim otoczeniu osobę, która musi unikać samego napoju, jak również żywności, w której skład wchodzi właśnie mleko. Niska tolerancja tego składnika wynika między innymi z faktu, iż znajduje się w nim nie jeden, a aż trzy składniki alergizujące. Wśród nich wymienia się kazeinę, a także alfa- i beta-laktoglobuliny.
Orzechy, przede wszystkim ziemne
Orzechy, w szczególności ziemne, są jednymi z najważniejszych produktów wywołujących anafilaksję. Co ważne, reakcja alergiczna nie zależy od wieku osoby uczulonej, a narastanie częstości tej alergii jest stale obserwowane. Orzechy to żywność, która z reguły wywołuje gwałtowne, zagrażające życiu reakcje alergiczne, a sama nietolerancja może utrzymywać się całe życie. Poza ziemnymi, silne właściwości uczulające mają również wszystkie orzechy rosnące na drzewach (nerkowce, laskowe, włoskie, migdały, orzeszki piniowe). Przy tego typu nietolerancji należy zachowywać szczególną ostrożność – są to bowiem składniki pokarmowe, które pojawiają się w bardzo wielu produktach, chociażby w śladowych ilościach.
Ryby
W przypadku ryb, reakcję alergiczną może wywołać potencjalnie każdy gatunek. Doświadczenie pokazuje jednak, iż to gatunki morskie są produktami żywnościowymi, które najczęściej są przyczyną anafilaksji. Alergia z reguły utrzymuje się przez kilkanaście lat – przez ten czas osoba uczulona powinna unikać nie tylko ryb w czystej postaci, ale również sosów rybnych, czy też kostek rosołowych wzbogaconych o ten smak.
Skorupiaki
Na liście popularnych alergenów znajdują się również nieco mniej popularne produkty żywnościowe – wśród nich wyróżnia się skorupiaki, takie, jak kraby, homary, czy krewetki. W naszym kraju nie są spożywane zbyt często, ale mimo to są w stanie spowodować silną reakcję alergiczną, nawet w przypadku, gdy występują w śladowych ilościach.
Soja
Produkty sojowe pojawiają się na stołach coraz częściej – to właśnie na tym produkcie opiera się wiele zamienników mięsa. Choć ich spożycie wciąż jest dużo niższe niż w krajach azjatyckich, to reakcje alergiczne na ten składnik zdarzają się coraz częściej. Soja najczęściej występuje w składach produktów pod postacią lecytyny sojowej lub białka sojowego.
Zboża zawierające gluten
Zboża zawierające gluten to między innymi pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz, jęczmień oraz owies. Nie bez powodu na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej produktów oznaczonych jako bezglutenowe – wymienione wcześniej składniki szkodzą dużej ilości osób. Choć sama alergia na gluten występuje stosunkowo rzadko, to jej oparty na innym mechanizmie immunologicznym odpowiednik – celiakia – jest diagnozowany coraz częściej. Produkty, których w tym przypadku należy unikać to głównie kasze, makarony, płatki i mąki. Zboża te stanowią również istotny dodatek do przetworów mięsnych, serów, napojów, zup i piwa.
Ziarna sezamu
Sezam występuje w wielu popularnych produktach żywnościowych, takich, jak hummus, tahini, pieczywo, kremy, ciastka. Znajduje się na liście ze względu na to, iż – choć u stosunkowo niewielkiej grupy – może być przyczyną ciężkich reakcji anafilaktycznych.
Mięczaki
Małże, kalmary, ślimaki, ostrygi – próbowałeś kiedyś? Jeśli nie, to przed tym wielkim dniem, koniecznie sprawdź, czy mięczaki Cię nie uczulą. Są to produkty żywnościowe o silnym potencjale alergizującym – spożycie nawet minimalnej ilości może wywołać gwałtowną reakcję.
Łubin
Łubin jest rośliną strączkową, która stosunkowo niedawno została uznana za produkt o silnym potencjale alergizującym. Alergeny te są bardzo podobne do tych, które występują w orzeszkach ziemnych – właśnie z tego powodu nietolerancje tych dwóch produktów często występują jednocześnie.
W przypadku jakiejkolwiek alergii pokarmowej należy zachować szczególną ostrożność. Wymienione powyżej alergeny bardzo często prowadzą do anafilaksji, czyli nasilonych objawów alergii. Należy zwracać szczególną uwagę na składy spożywanych produktów oraz oznaczenia w menu – tylko dzięki temu można mieć pewność, iż spożywany posiłek nie stanowi zagrożenia dla życia.