W produktach spożywczych znajdują się składniki odżywcze oraz liczne mikro- i makroelementy. Zjadając je, dostarczamy organizmowi między innymi witamin, które są niezbędne do prawidłowej pracy serca — w końcu to ono dostarcza pośrednio każdej komórce tlen. Na jakie witaminy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę oraz w jakich produktach spożywczych ich szukać?
Jakie witaminy wspomagają pracę serca?
W dzisiejszych czasach zwracamy szczególną uwagę na choroby układu krążenia, gdyż uznawane są za najczęstszą przyczynę zgonów na świecie. Z uwagi na to, powinniśmy przestrzegać zasad prawidłowej profilaktyki chorób serca, do których zalicza się zdrowy styl życia, polegający na wdrożeniu aktywności fizycznej oraz odpowiedniej diecie. Dlaczego jest to tak ważne? Na właściwą pracę serca wpływają między innymi witaminy z grupy B, do których zalicza się, chociażby tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3/PP) kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), biotyna (B7), kwas foliowy (B9) czy kobalamina (B12). Ich dzienne zapotrzebowanie zależy od rodzaju witaminy, płci i wieku (u kobiet dodatkowym czynnikiem jest ciąża i okres laktacji). A w jaki sposób przekłada się to na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego?
Witaminy z grupy B wpływają na:
● prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego,
● odgrywa znaczącą rolę w tworzeniu hemoglobiny,
● uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku,
● usprawnia układ sercowo-naczyniowy,
● reguluje skurcze mięśni i pracę serca.
Co jeść, aby dostarczyć organizmowi witamin z grupy B?
Witaminy z grupy B występują przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego — w szczególności dotyczy to witaminy B12, na której niedobór są narażeni przede wszystkim weganie, a także osoby chore na cukrzycę czy dializowane. Jednak jeśli chodzi o pracę serca, to liczą się tutaj wszystkie witaminy z grupy B, które znaleźć można w:
● drobiu,
● wątróbce,
● rybach,
● otrębach,
● orzechach,
● bananach,
● szpinaku,
● jajach.
Prawidłowa praca serca — o czym jeszcze warto pamiętać?
Zdrowe serce to nie tylko kompleks wszystkich witamin z grupy B. Jak się okazuje, niezwykle ważną rolę odgrywa tutaj magnez, o którym stosunkowo często mówi się w kontekście prawidłowej pracy serca. Dlaczego? Przede wszystkim w pozytywny sposób wpływa na równowagę gospodarki wodno-elektrolitowej oraz regulację pobudliwości w tkance mięśniowej i nerwowej. Z uwagi na to oddziałuje na rytm oraz pracę mięśnia sercowego. Można go dostarczyć z różnych źródeł, w tym z nasion roślin strączkowych, produktów z pełnego przemiału oraz owoców, takich jak, chociażby marakuja, banan czy czarna porzeczka.
Dla prawidłowej pracy serca niezwykle ważne są również czynniki, takie jak:
● aktywność fizyczna,
● urozmaicona dieta,
● prawidłowa masa ciała,
● odstawienie używek,
● regularne badania.
Pamiętajmy, aby w miarę możliwości minimalizować sytuacje stresowe oraz, w przypadku niedostatecznej podaży mikro- i makroelementów z pożywienia o dodatkowej suplementacji.
Na prawidłową pracę serca wpływa wiele czynników — w tym aktywność fizyczna, styl życia, stres czy prawidłowa dieta. Warto w niej uwzględnić produkty bogate w witaminy z grupy B oraz magnez, które mogą działać ochronnie na serce.